top of page

Luik Guillemins - Calatrava


Op een zonnige zaterdag in april, 't belooft een prachtige lentedag te worden, vertrek ik voor een dagje shopplezier naar Maastricht. M'n Nikon-camera blijft thuis, maar voor alle zekerheid neem ik toch m'n fuji-tje mee, die kan zo in m'n handtas, je weet maar nooit...

Naar Maastricht dus, en in de auto denk ik plots weer aan dat prachtige stationsgebouw dat Luik sinds enkele jaren heeft. De Spaanse architect Santiago Calatrava, je kent hem zeker ook van de prachtige gebouwen in het nieuwe Valencia, tekende het ontwerp voor dit knappe staaltje architectuur, en sinds 2009 is het in gebruik.

Een monumentale "koepel" in staal, glas en beton van maar liefst 160m lang en 35m hoog, maar het lijkt als een pluimpje boven de perrons te zweven. De lichtinval is prachtig, de tekeningen van de schaduwen op de grond maken het plaatje af!

Overal waar ik kijk zie ik nieuwe combinaties van lijnen, licht en schaduw, die me intrigeren, symmetrie, eenvoud, 't lijk zo simpel... 

't Was een toevallig blitzbezoekje, ik had er veel volk verwacht, veel fotografen ook, maar 't was er eigenlijk relatief rustig. Ik vond het zeker en vast de moeite om eens om te rijden, en 'k ga er in de toekomst zeker nog eens terug naartoe! En vroeg of laat ga ik ook nog wel wat andere pareltjes van Calatrava zoeken, want wat hij met ruimte, met glas, staal en beton, met lichtinval doet, dat boeit me wel!

Recente berichten
Archief
bottom of page